Πώς μπορείτε να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα!

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα!







Εξωτερική ωτίτης ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του εξωτερικού κανάλιου του αυτιού που οδηγεί στο τύμπανο. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι περιορισμένη σε ένα σημείο (δοθιήνας) ή διάχυτη.
Ειναι ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας.



Λέγεται και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί το παθαίνουν συχνά οι κολυμβητές και τα παιδιά που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η υγρασία που δημιουργείται στον έξω ακουστικό πόρο είναι ένας πολύ καλός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβιων ή μυκητών.
Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδος είναι η αλλεργία, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και ο καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτα.

Τα συνηθέστερα βακτήρια που την προκαλούν ειναι η ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο πρωτέας και διάφορα είδη στρεπτόκοκκου. Συχνά επίσης προκαλείται από μύκητες και τότε λέγεται ωτομύκωση.

Πως εμφανίζεται μια εξωτερική ωτίτιδα
Στην αρχή, θα παρουσιαστεί κνησμός (φαγούρα) κι ένα αίσθημα βάρους στο αυτί. Μετά, θα ακολουθήσει πόνος που συνεχώς μεγαλώνει και πολλές φορές γίνεται ανυπόφορος. Ο πόνος επιδεινώνεται με την έλξη του πτερυγίου του αυτιού και τη μάσηση. Εν συνεχεία εμφανίζεται ωτόρροια (πυώδης έκκριση από το αυτί). Σιγά σιγά, ο εξω ακουστικός πόρος αποφράσσεται τελείως και ο ασθενής δεν ακούει (βαρηκοία αγωγιμότητας). Μπορεί επίσης να υπάρξει σύστοιχη προσβολή των οπισθοωτιαίων και των τραχηλικών λεμφαδένων ή /και πυρετός.

Διάγνωση- Θεραπεία
Η διάγνωση της εξωτερικής Ωτίτιδος γίνεται με την ωτοσκόπηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος αφού καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή (συνήθως σταγόνες για τα αυτιά που περιέχουν αντιβιοτικό και κορτιζόνη και παυσίπονα). Εάν υπαρχει μεγάλη απάφραξη στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί ο γιατρός να τοποθετήσει ειδική γάζα εμποτισμένη με φάρμακα για πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συστήσει και αντιβιοτικά από το στόμα. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγει ο ασθενής το βρέξιμο των αυτιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις εξωτερικές ωτίτιδες;
• Να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων (π.χ μπατονέτες) για τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου
• Στα ευαίσθητα άτομα συνίσταται να φροντίζουν να μην εισέλθει νερό ή σαπούνι στον έξω ακουστικό πόρο. Αυτό μπορεί να γίνει αποφράσσοντάς τον με βαμβάκι εμποτισμένο σε βαζελίνη κάθε φορά που λούζουμε το κεφάλι μας.
• Εφόσον γνωρίζει κανείς ότι δεν εχει διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης και μονο σε υγιή αυτιά, χωρίς ωτίτιδα, χωρίς σωληνακια σαν προληπτικό μέτρο μπορεί να εναλάσσει 2-3 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα μετά την κολύμβηση . Το οινόπνευμα βοηθάει να απορροφηθεί το νερό, ξηραίνει το αυτί και σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους μύκητες, που προκαλούν την εξωτερική ωτίτιδα.
• Να αποφεύγει κανείς την κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες ή πισίνες.

Επιπλοκές
Οι επιπλοκές της εξωτερικής ωτιτιδας είναι σπάνιες. Πρόκειται για αποστήματα και επεκτάσεις της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς και αφορούν κυρίως ασθενείς που παραμελούν την αγωγή τους ή δεν κάνουν θεραπεία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένους ή άτομα με ανοσοκαταστολή.

πηγή: nowdoctor


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις